• Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • DIRECT GEBELD WORDEN

  Dumava Subsidie

  Een DUMAVA (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed) subsidie is beschikbaar wanneer het vastgoed eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren: decentrale overheid, onderwijs, zorg, cultuur, religieuze instelling, een rijksmonument dat geen woonhuis is en overige gebouwen met een publieksfunctie.

  Het verduurzamen van dit soort gebouwen is een grote stap om het algehele energieverbruik te verlagen. Om de klimaatdoelstellingen te behalen vindt de overheid het daarom belangrijk om het maatschappelijk vastgoed te helpen verduurzamen.

  Hoeveel subsidie je precies krijgt hangt af van veel verschillende factoren. Dit uitzoeken kan veel tijd en hoofdpijn kosten. Daarom kunnen onze subsidie experts samen kijken of je in aanmerking komt voor deze subsidie.

  Belangrijke punten
  DUMAVA subsidie

  De subsidie wordt verleend voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Weten aan welke voorwaarden je moet voldoen per maatregel? Neem contact op met onze expert en dan gaan we samen kijken voor welke verduurzamingsmaatregelen u in aanmerking komt.

  Om überhaupt in aanmerking te komen is het belangrijk om aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je voert 1, 2 of 3 maatregelen op maatschappelijk vastgoed wat is opgeleverd voor 2012;
  • Je start met de verduurzaming activiteiten nadat de subsidieaanvraag is ingediend en realiseert de maatregelen binnen twee jaar na aanvraag;
  • Op basis van energieadvies worden de verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd;
  • Er is geen andere subsidie van toepassing.

  1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen

  • Je kunt subsidie krijgen als je 1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen uitvoert. De subsidie bedraagt 30% van de totale kosten van het project, met een minimumbedrag van € 5.000 en een maximumbedrag van € 2,5 miljoen.
  • Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor een energieadvies, dan bedraagt de subsidie 50% van de kosten. Je bent verplicht om een energieadvies, portefeuilleroutekaart of DuMo-advies aan te vragen.
  • Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor een energielabel, dan bedraagt de subsidie ook 50% van de kosten.

  Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) vanaf 18 september 2023

  Gratis offerte aanvragen

  Integraal verduurzamingsproject
  (4 of meer maatregelen)

  Voor een integraal verduurzamingsproject met 4
  of meer maatregelen gelden de volgende subsidievoorwaarden:

  • De subsidie bedraagt 30% van de totale projectkosten. Voor kleine ondernemingen kan dit oplopen tot 35% als zij een hoge energieprestatie behalen.
  • Het minimale subsidiebedrag is € 25.000 en het maximale subsidiebedrag is € 2,5 miljoen.

   

  Daarnaast gelden de volgende regels voor specifieke maatregelen:

  • Voor het isoleren van glas en kozijnen is de subsidie 30% van de kosten.
  • Voor het energieadvies is de subsidie 50% van de kosten. Hierbij is het verplicht om een Integraal Maatwerkadvies, Integraal Breeam-NL, GPR Gebouw, portefeuilleroutekaart met energielabel of DuMo-advies aan te vragen.
  • Voor het verkrijgen van een energielabel is de subsidie ook 50% van de kosten.

  Voor kleine ondernemingen worden lagere criteria gehanteerd, namelijk minder dan 250 fte in dienst, een netto omzet lager dan € 50 miljoen en een balanstotaal van minder dan € 43 miljoen.

  Om te bepalen welk energielabel uw gebouw nodig heeft om een hoge energieprestatie te behalen, kunt u de tabel hieronder raadplegen.

  Grenswaarden hoge energieprestatie

  Hoofdgebruiksfunctie Label
  Bijeenkomst A+++
  Bijeenkomst met Kinderdagverblijf A+++
  Gevangeniscel A++
  Gezondheidszorg met bed A++
  Gezondheidszorg zonder bed A+++
  Kantoor A+++
  Logies in logiesgebouw A++
  Logies overig A++
  Onderwijs A+++
  Sport A++
  Winkel A+++

  Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) vanaf 18 september 2023

  Gratis offerte aanvragen

  Veelgestelde vragen over DUMAVA subsidie

  Welke subsidie past bij mij? Lees hieronder onze veelgestelde vragen over subsidies.

  Hoe kan ik een aanvraag indienen voor de subsidie?

  Je kan via de website van de Rijksoverheid zelf een subsidie aanvragen voor het verduurzamen van een woning. Maar, dit kan veel tijd kosten en lastig zijn als je het nog nooit hebt gedaan. Onze subsidie experts van Direct Verduurzamen kunnen je helpen met de aanvraag van je subsidie. Maak een gratis advies afspraak en kijk samen hoe jij het beste je subsidie kan aanvragen.

  Voor welke isolatiemaatregelen kan ik subsidie aanvragen?

  Voor welke isolatiemaatregel je subsidie kan aanvragen hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn er per subsidiemaatregel verschillende eisen en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Weten welke isolatiemaatregelen jij kan uitvoeren waar je subsidie voor kan aanvragen? Plan een afspraak met onze experts en dan zoeken we samen uit hoe jij het voordeligst kan verduurzamen.

  Kan ik de subsidie bij jullie aanvragen?

  Wij snappen dat het verduurzamen van je huis als uitzoekwerk genoeg is. Wanneer je ook nog is een hele subsidieaanvraag zelf moet uitvoeren kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

  Gelukkig weten onze subsidie experts alles over het aanvragen van een subsidie en hoe je dit het beste kan doen. Plan een gratis advies afspraak in en kijk samen met onze experts naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie.

  Kan ik subsidie krijgen als ik maar 1 bouwdeel wil isoleren?

  Momenteel kom je in aanmerking voor een subsidie bij afname van minimaal twee isolatiemaatregelen. Hier geldt wel een minimaal aantal vierkante meters, maar daar voldoe je al vrij snel aan. Hier bespaar je wel tot 30% van je isolatiekosten.

  Vanaf 2023 is het mogelijk om subsidieaanvraag in te dienen als je vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel hebt uitgevoerd. Als je voldoet aan de geldende voorwaarden krijg je wel tot 15% van de kosten als subsidie terug.

  Dus je kan zeker subsidie krijgen over het uitvoeren van maar één subsidiemaatregel.

  Kan ik de subsidie combineren met een lening?

  Of je een subsidie kan combineren hangt af van de subsidie, de lening en de isolatiemaatregelen. Wil je weten of dit wel van toepassing is op jouw situatie? Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met onze experts. Zij kunnen je precies voor jouw persoonlijke situatie vertellen wat er voor jou van toepassing is.

  Hoelang duurt het voor dat ik goedkeuring krijg op mijn subsidie aanvraag?

  Binnen 13 weken ontvang je een besluit van je aanvraag.

  Hoelang loopt deze subsidieregeling?

  Je kan de subsidie aanvragen van maandag 3 oktober 2022 tot zondag 31 december 2023 tot 17:00 uur.