• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Subside

  Dumava Subsidie

  Een DUMAVA (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed) subsidie is beschikbaar wanneer het vastgoed eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren: decentrale overheid, onderwijs, zorg, cultuur, religieuze instelling, een rijksmonument dat geen woonhuis is en overige gebouwen met een publieksfunctie.

  Het verduurzamen van dit soort gebouwen is een grote stap om het algehele energieverbruik te verlagen. Om de klimaatdoelstellingen te behalen vindt de overheid het daarom belangrijk om het maatschappelijk vastgoed te helpen verduurzamen.

  Hoeveel subsidie je precies krijgt hangt af van veel verschillende factoren. Dit uitzoeken kan veel tijd en hoofdpijn kosten. Daarom kunnen onze subsidie experts samen kijken of je in aanmerking komt voor deze subsidie.

  Gratis Adviesgesprek

  content_image
  content_image

  Goed om te weten!

  Belangrijke punten DUMAVA subsidie

  De DUMAVA subsidie wordt verleend voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Weten aan welke voorwaarden je moet voldoen per maatregel? Neem contact op met onze expert en dan gaan we samen kijken voor welke verduurzamingsmaatregelen u in aanmerking komt.

  Om überhaupt in aanmerking te komen is het belangrijk om aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je voert 1, 2 of 3 maatregelen op maatschappelijk vastgoed wat is opgeleverd voor 2012;
  • Je start met de verduurzaming activiteiten nadat de subsidieaanvraag is ingediend en realiseert de maatregelen binnen twee jaar na aanvraag;
  • Op basis van energieadvies worden de verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd;
  • Er is geen andere subsidie van toepassing.

  Gratis offerte aanvragen

  1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen

  • Je kunt subsidie krijgen als je 1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen uitvoert. De subsidie bedraagt 30% van de totale kosten van het project, met een minimumbedrag van € 5.000 en een maximumbedrag van € 2,5 miljoen.
  • Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor een energieadvies, dan bedraagt de subsidie 50% van de kosten. Je bent verplicht om een energieadvies, portefeuilleroutekaart of DuMo-advies aan te vragen.
  • Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor een energielabel, dan bedraagt de subsidie ook 50% van de kosten.

   

  Gratis offerte aanvragen

  Integraal verduurzamingsproject (4 of meer maatregelen)

  Voor een integraal verduurzamingsproject met 4 of meer maatregelen gelden de volgende subsidievoorwaarden:

  • De subsidie bedraagt 30% van de totale projectkosten. Voor kleine ondernemingen kan dit oplopen tot 35% als zij een hoge energieprestatie behalen.
  • Het minimale subsidiebedrag is € 25.000 en het maximale subsidiebedrag is € 2,5 miljoen.

  Daarnaast gelden de volgende regels voor specifieke maatregelen:

  • Voor het isoleren van glas en kozijnen is de subsidie 30% van de kosten.
  • Voor het energieadvies is de subsidie 50% van de kosten. Hierbij is het verplicht om een Integraal Maatwerkadvies, Integraal Breeam-NL, GPR Gebouw, portefeuilleroutekaart met energielabel of DuMo-advies aan te vragen.
  • Voor het verkrijgen van een energielabel is de subsidie ook 50% van de kosten.

  Voor kleine ondernemingen worden lagere criteria gehanteerd, namelijk minder dan 250 fte in dienst, een netto omzet lager dan € 50 miljoen en een balanstotaal van minder dan € 43 miljoen.

  Om te bepalen welk energielabel uw gebouw nodig heeft om een hoge energieprestatie te behalen, kunt u de tabel hieronder raadplegen.

  HoofdgebruiksfunctieLabel
  BijeenkomstA+++
  Bijeenkomst met KinderdagverblijfA+++
  GevangeniscelA++
  Gezondheidszorg met bedA++
  Gezondheidszorg zonder bedA+++
  KantoorA+++
  Logies in logiesgebouwA++
  Logies overigA++
  OnderwijsA+++
  SportA++
  WinkelA+++

  Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) vanaf 18 september 2023

  De subsidie voor losse verduurzamingsmaatregelen bedraagt 20% in 2024 (dit was 30% in 2023).
  De subsidie voor of een integraal verduurzamingsproject kan oplopen tot 40% in 2024 (30% in 2023).
  Het subsidiebedrag voor verduurzamingsmaatregelen is minimaal € 5.000 en maximaal € 1,5 miljoen.
  Het subsidiebedrag voor integrale verduurzaming is minimaal € 25.000 en maximaal € 1,5 miljoen.
  Het budget voor de DUMAVA in 2024 is € € 237,5 miljoen. Hiervan is 70% voor integrale projecten (€ 166,25 miljoen) en 30% voor verduurzamingsmaatregelen (€ 71,25 miljoen).
  Het totale budget voor de DUMAVA is € 1,9 miljard tot 2030.

  Offerte aanvragen

  Dumava Subsidie

  Veelgestelde vragen over Dumava Subsidie

  Voordelig verduurzamen? Dat kan soms een heel uitzoekwerk zijn. Om het iets makkelijker te maken hebben we hier de meestgestelde vragen over subsidies op een rijtje gezet.

  Hoe kan ik een aanvraag indienen voor de subsidie?

  Je kan zelf een aanvragen indienen voor subsidie via de website van de rijksoverheid. Dit wordt duidelijk aangegeven, maar is wel even een proces om door te komen. Je kan ook een subsidieaanvragen indienen via Direct Verduurzamen. Wij helpen je met al het uitzoekwerk en zorgen ervoor dat je subsidieaanvraag makkelijk en snel verloopt. Maak een gratis adviesgesprek en bekijk samen hoe je een subsidieaanvraag kan indienen.

  Voor welke isolatiemaatregelen kan ik subsidie aanvragen?

  Voor welke isolatiemaatregel je subsidie kan aanvragen hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn er per subsidiemaatregel verschillende eisen en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Weten welke isolatiemaatregelen jij kan uitvoeren waar je subsidie voor kan aanvragen? Plan een afspraak met onze experts en dan zoeken we samen uit hoe jij het voordeligst kan verduurzamen.

  Kan ik de subsidie bij jullie aanvragen?

  Wij snappen dat het verduurzamen van je huis als uitzoekwerk genoeg is. Wanneer je ook nog is een hele subsidieaanvraag zelf moet uitvoeren kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig weten onze subsidie experts alles over het aanvragen van een subsidie en hoe je dit het beste kan doen. Plan een gratis advies afspraak in en kijk samen met onze experts naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie.

  Kan ik subsidie krijgen als ik maar 1 bouwdeel wil isoleren?

  Momenteel kom je in aanmerking voor een subsidie bij afname van minimaal twee isolatiemaatregelen. Hier geldt wel een minimaal aantal vierkante meters, maar daar voldoe je al vrij snel aan. Hier bespaar je wel tot 30% van je isolatiekosten. Vanaf 2023 is het mogelijk om subsidieaanvraag in te dienen als je vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel hebt uitgevoerd. Als je voldoet aan de geldende voorwaarden krijg je wel tot 15% van de kosten als subsidie terug. Dus je kan zeker subsidie krijgen over het uitvoeren van maar één subsidiemaatregel.

  Kan ik de subsidie combineren met een lening?

  Of je een subsidie kan combineren hangt af van de subsidie, de lening en de isolatiemaatregelen. Wil je weten of dit wel van toepassing is op jouw situatie? Plan een gratis en vrijblijvend gesprek in met onze experts. Zij kunnen je precies voor jouw persoonlijke situatie vertellen wat er voor jou van toepassing is.

  Hoelang duurt het voor dat ik goedkeuring krijg op mijn subsidie aanvraag?

  Binnen 13 weken ontvang je een besluit van je aanvraag.

  Hoeveel geld kan ik maximaal lenen?

  Wanneer u gebruikmaakt van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, dan kun u een bedrag van maximaal 27.000 euro lenen. Wilt u meer lenen dan 27.000 euro, dan zult u een beroep moeten doen op de Zeer Energiezuinig Pakket / Nul op de Meter. Om te kijken welke financiering het beste bij u past, voorzien wij u van persoonlijk en kosteloos financieel advies. Voor een VvE's geldt uiteraard een ander bedrag.

  Wanneer betaal ik 0% rente?

  Wanneer u eigenaar bent van een woning en uw verzamelinkomen ligt niet hoger dan 60.000 euro, dan betaald u geen rente over uw Energiebespaarlening. U lost dus maandelijks wel een vast bedrag af, maar betaald hier geen rente over. Samen met u kijken we graag of u hiervoor in aanmerking komt.

  Kan ik een financiering combineren met subsidies?

  Ja, u kunt een financiering combineren met subsidies die door de Rijksoverheid en uw gemeente beschikbaar worden gesteld. Zo kunnen dus zowel particulieren als VvE's gebruikmaken van de energiebespaarlening in combinatie met subsidies voor het isoleren van uw woning.

  Kan ik als VvE ook aanspraak maken op een financiering?

  Ja, ook als VvE kunt u aanspraak maken op de Energiebespaarlening die speciaal geschikt is voor VvE's. Deze lening wordt door de VvE afgesloten, zodat er energiebesparende maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor deze lening, kijken we graag met u mee of u voldoet aan de voorwaarden.

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek?
   Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.


   3 × 3 =