• Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • DIRECT GEBELD WORDEN
  Wanneer is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

  Vloerisolatie is een effectieve manier om de warmte in een woning te behouden en zo de energiekosten te verlagen. Het isoleren van een vloer kan echter alleen effectief zijn als de woning daar geschikt voor is. In deze blog zullen we bespreken wanneer een woning geschikt is voor vloerisolatie en welke soorten isolatie er beschikbaar zijn.

   

   

   

   

  Aanwezigheid van een kruipruimte

  Eén van de belangrijkste overwegingen bij het bepalen of jouw woning geschikt is voor vloerisolatie, is de aanwezigheid van een kruipruimte. Een kruipruimte is een ruimte onder de vloer van het huis die groot genoeg is om in te kruipen. 

  Deze ruimte kan ook worden gebruikt voor de opslag van spullen of voor de toegang tot de leidingen en het afvoerstelsel van het huis. Als een woning een kruipruimte heeft, is het relatief eenvoudig om vloerisolatie aan te brengen.

  Voor het aanbrengen van vloerisolatie via de kruipruimte is toegang nodig tot de onderkant van de vloer. Er bestaan 2 manieren om je kruipruimte te isoleren. Je kunt de kruipruimte laten isoleren via vloerisolatie en via bodemisolatie.

  Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit een luchtlaag. Wanneer je voor kruipruimte isolatie kiest via vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan.

  Huidige staat van de vloer

  Een andere overweging bij het bepalen of jouw voer geschikt is voor vloerisolatie is de huidige staat van de vloer. Als de vloer van een woning in slechte staat is of als er grote gaten of scheuren aanwezig zijn, is deze niet meteen geschikt voor vloerisolatie. De vloer zal dan eerst hersteld moet worden voordat er isolatie aangebracht kan worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en zal de totale kosten van de isolatie verhogen.

  Huizen met vloerisolatie

  Er zijn verschillende soorten huizen die voorzien zijn van vloerisolatie. Bij huizen die hiervan zijn voorzien kan je denken aan nieuwbouw huizen, huizen die na de jaren ’70 zijn gebouwd, huizen die recent zijn gerenoveerd en huizen die specifiek zijn ontworpen voor energiezuinigheid. 

  Veel nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig standaard gebouwd inclusief vloerisolatie. De wens om energiezuinig te bouwen is tegenwoordig erg groot. Ook hebben zijn nieuwbouw huizen vaak voorzien van vloerisolatie vanwege de huidige bouwvoorschriften. Als je dus in een nieuwbouwhuis woont en deze uitzonderlijk niet beschikt over vloerisolatie is jouw woning dus wel geschikt voor vloerisolatie.

  Veel huizen die na de jaren ’70 zijn gebouwd zijn voorzien van vloerisolatie. Dit komt omdat er in de jaren ’70 steeds meer aandacht kwam voor energiezuinigheid en isolatie van woningen. Huizen die recent zijn gerenoveerd kunnen voorzien zijn van vloerisolatie als onderdeel van de renovatie.

  Sommige huizen zijn specifiek ontworpen voor energiezuinigheid. Deze woningen zijn daarom voorzien van vloerisolatie en andere isolatie- en energiebesparende maatregelen.

  Het is echter wel belangrijk om te weten dat niet alle huizen voorzien zijn van vloerisolatie. Zelfs als ze zijn gebouwd na de jaren ’70 of recent zijn gerenoveerd is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is daarom aan te raden om een isolatie-expert te raadplegen om te bepalen of uw huis voorzien is van vloerisolatie en of extra isolatie nodig is.

  Vloerisolatie houdt vocht tegen

  Vloerisolatie is een belangrijke manier om vocht tegen te houden in je woning. Deze isolatiemethode voorkomt dat vocht vanuit de grond naar binnen dringt, waardoor de vloer en de ruimte erboven droog blijven. Dit is vooral belangrijk in ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, zoals badkamers, keukens en wasruimtes. Ook via een houten vloer kan veel vocht binnendringen.

  Er zijn verschillende soorten vloerisolatie beschikbaar, zoals folie, schuim en minerale wol. Wanneer je de keus moet maken over een bepaald soort is deze afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden van de ruimte. 

  Wanneer jouw woning nu dus nog geen vloerisolatie bevat en erg last heeft van vocht dat naar binnen dringt, is vloerisolatie dus een erg verstandige keuze.

  06feb