• Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • DIRECT GEBELD WORDEN
  Duurzaamheid van kunststof kozijnen

  Kunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden vanwege verschillende voordelen. Maar hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen eigenlijk?

  Om dit te bepalen zijn er verschillende criteria waaraan het product zou moeten voldoen.

  Vrijblijvende advies vragen

  Wat zijn de criteria?

  Om te bepalen of een kozijn duurzaam is zijn er voorwaarden waaraan het product zou moeten voldoen. Die zetten we voor het gemak op een rij:

  • De productie van het product moet het milieu niet (te veel) belasten
  • Het product zou lang mee moeten gaan
  • Het product heeft weinig onderhoud nodig (gevolg: minder schoonmaakmiddelen zijn er nodig)
  • Het product moet goed isoleren (stookkosten dalen en koelingsbehoefte zal ook dalen)
  • Het product zou recyclebaar moeten zijn

  Testen

  Voldoen kunststof kozijnen aan deze voorwaarden?

  Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Er is geen houtkap nodig en de productie ervan is verbeterd. De Europese PVC industrie heeft het productieproces, inzamelen en recyclen van kunststof sterk verbeterd. PVC afval wordt ingezameld en gesorteerd. De materialen zijn nu tot 10 keer recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Belangrijk is wel dat het kunststof voorzien is van een keurmerk (SKG).

  Kunststof kozijnen hebben een levensduur van ongeveer 50 tot 75 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het keurmerk. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. In vergelijking met hout hoeft kunststof niet geverfd of gelakt te worden. Wel wordt er aangeraden om ze regelmatig schoon te maken.

  Kunststof kozijnen hebben over het algemeen de laagste U-waarde, die aangeeft hoe goed kozijnen isoleren. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld een U-waarde tussen de 1 en 2,0 W/m2k (hout: 2,4 W/m2k; aluminium: tussen de 1,8 en de 2,7 W /m2k). Dit betekent dat kunststof kozijnen beter isoleren dan houten en aluminium kozijnen, wat resulteert in lagere stookkosten en minder koelingsbehoefte.

  Kunststof kozijnen zijn goed recyclebaar en kunnen meerdere malen gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

  Bekijk onze projecten

  Vergelijking met houten kozijnen

  Kozijnen van hout hebben gemiddeld een langere levensduur dan kozijnen van kunststof. Houten kozijnen gaan zo’n 75 jaar lang mee. Maar hou er wel rekening mee dat de kozijnen gedurende de levensduur veel onderhoud nodig hebben. Reken erop de kozijnen om de 5 jaar te moeten schilderen. Bovendien hoeft er bij kunststof kozijnen geen hout gekapt hoeft te worden. Het is ook belangrijk dat als je voor hout kiest, je goed let op het FSC-keurmerk. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt er een nieuwe geplant.

  Vergelijking met aluminium kozijnen

  Aluminium kozijnen hebben een levensduur van zo’n 40 jaar. In het verleden was het zo dat aluminium kozijnen slecht isoleerden. Dit is veranderd door nieuwe technieken zoals termische onderbreking. De binnenkant van de ‘nieuwe’ aluminium kozijn is voorzien van een kunststof deeltje waardoor de kou niet naar binnen kan dringen. Als we de kozijnen gaan vergelijken zien we echter dat aluminium kozijnen nog steeds slechter isoleren dan houten en kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn wel goed te recyclen.

  Conclusie

  Kunststof kozijnen zijn behoorlijk duurzaam. Hoe meer mensen kiezen voor PVC kozijnen des te minder hout er wordt gekapt. Kunststof kozijnen gaan jarenlang mee zonder enig onderhoud en wanneer de kozijnen voorzien zijn van de bekende keurmerken (SKG, PolitieKeurmerk) zijn de kozijnen ook veilig.
  En kunststof kozijnen isoleren het beste van allemaal.

  Voor meer informatie over de voordelen van kunststof kozijnen en hoe deze reflecteren op onze kozijnen, kunt u altijd contact met ons opnemen .

  GRATIS EEN FINANCIERING PLAN

  10okt