5 veelgemaakte fouten bij het isoleren van vloeren en hoe je ze kunt vermijden
Het isoleren van je vloer is niet met één knip in je vinger gedaan. Het is een proces wat goed moet gebeuren, anders heb je er namelijk niet zoveel aan. Het is daarom belangrijk om te weten wat de veelgemaakte fouten zijn als je een vloer gaat isoleren. Dit kan het verschil maken tussen een goede en slechte isolatie. Hieronder vind je 5 veelgemaakte fouten bij het isoleren van vloeren én hoe je ze kunt vermijden.
Fout 1: Te weinig of verkeerd isolatiemateriaal gebruiken
Een andere fout is het gebruiken van onvoldoende isolatiemateriaal. Je vloer moet goed en overal geïsoleerd zijn. Wanneer je te weinig of verkeerd materiaal gebruikt, is de kans groot dat de warmte kan ontsnappen door kieren en spleten.
Hoe te vermijden: zorg ervoor dat je voldoende isolatiemateriaal gebruikt. De juiste hoeveelheid hangt af van het type isolatiemateriaal en de dikte van de vloer. Het isolatiemateriaal wat je aanbrengt moet namelijk dik en stevig genoeg zijn. Weten wat het juiste materiaal is voor jouw vloer? Schakel dan een professional in om mee te laten kijken. Vraag een adviesgesprek aan bij onze specialist om te kijken wat geschikt is voor jou.
Fout 2: Isolatiemateriaal verkeerd plaatsen
Eigenlijk de belangrijkste fout die je niet mag maken: het verkeerd plaatsen van het isolatiemateriaal. Dan heeft namelijk alle tijd en moeite geen zin gehad. Als het materiaal niet goed is geplaatst, kan het isolatie-effect beperkt worden waardoor er alsnog warmte kan ontsnappen.
Hoe te vermijden: schakel een professional in die weet hoe je het isolatiemateriaal goed aanbrengt. Zo weet je zeker dat je vloer goed wordt geïsoleerd.
Fout 3: Geen vochtbarrière gebruiken
Een van de meest gemaakte fouten is het niet gebruiken van een vochtbarrière. Een vochtbarrière is nodig om te voorkomen dat vocht vanuit de grond of kelder in de isolatielaag dringt. Dit kan leiden tot schimmelvorming, een slechte luchtkwaliteit en zelfs gezondheidsproblemen.
Hoe te vermijden: zorg ervoor dat er een vochtbarrière wordt aangebracht voordat de isolatielaag wordt geplaatst. Een vochtbarrière kan worden gemaakt van folie of een speciale coating.
Fout 4: Geen rekening houden met ventilatie
Het niet rekening houden met ventilatie is een volgende veelgemaakte fout bij het isoleren van de vloer. Wanneer de vloer niet goed geventileerd is, kan vocht blijven hangen. Dit kan leiden tot schimmel- en rotproblemen. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen.
Hoe te vermijden: Zorg ervoor dat er voldoende ventilatieopeningen zijn om vocht af te voeren. Vraag een professional om hulp zodat je geen last krijgt van schimmel en nare luchtjes vermijd.
Fout 5: Onderbreking in de isolatielaag
Onderbreking in de isolatielaag is de laatste meest gemaakte fout bij het isoleren van je vloer. Als er openingen of kieren in de isolatielaag zitten, is de kans groot dat warmte via deze openingen makkelijk een weg naar buiten vindt.
Hoe te vermijden: zorg ervoor dat de isolatielaag naadloos is en er geen openingen of kieren in zitten. Het is raadzaam om hiervoor een professionele isolatie-installateur in te schakelen. Het correct afsluiten van de isolatielaag is namelijk vaak een specialistische klus en vereist veel precisiewerk.
Zoals je kan lezen is het isoleren van je vloer niet binnen een paar tellen gedaan, het is echt specialistisch werk. Het vergt veel ervaring en precisie om het werk goed uit te voeren. Daarom is het belangrijk om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te huren om je vloer te isoleren.
Bij Direct Verduurzamen kunnen wij jou helpen met het isoleren van je vloer. Vaak is je vloer al binnen één dag geïsoleerd. Met een terugverdientijd van 5 tot 8 jaar is je investering ook binnen no-time terugverdiend. Hulp nodig bij het isoleren van je woning? Schakel onze isolatie professionals vandaag nog in voor advies.
02mrt