• Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • Het Isolatie Gilde gecertificeerd
 • Persoonlijke aanpak
 • Bespaar tijd en snel geregeld
 • DIRECT GEBELD WORDEN
  Isolatie materialen vergelijken: welke is het beste voor jou?

  Glaswol, EPS-parels, biologische isolatiematerialen en ga zo nog maar even door. Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal op de markt. Het kan dus moeilijk zijn om tussen al deze materialen te beslissen welke het beste bij jou past. In deze blog gaan we verschillende isolatiematerialen met elkaar vergelijken en hebben we het over de voor- en nadelen. Op deze manier kan jij beslissen welke optie het beste past bij jou en je woning.

   

   

  Welk isolatiemateriaal past bij jou

  De meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuur- en vloerisolatie zijn glaswol, EPS-parels, Foam en biologische isolatiematerialen. Maar wat is nu het verschil en welke past bij jouw woning? Dat hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet:

   

  Glaswol

  Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Dat komt doordat het relatief betaalbaar is en eenvoudig is te installeren. Het heeft een lange levensduur en is brandbestendig.

  Glaswol isolatie is gemaakt van fijne glasvezels en heeft daardoor een hoge thermische weerstand. Daardoor kan het warmte en kou effectief vasthouden. Het kan gebruikt worden in verschillende toepassingen, zoals muren, plafonds en vloeren. Daardoor heb je geen last meer van tocht en ontsnapt je warme lucht niet meer door de kieren in je vloer of muur. 

  Hierdoor is glaswol een vrij makkelijke methode om je huis goed te isoleren. Het is namelijk betaalbaar, makkelijk te installeren, heeft een lange levensduur en je kan het gebruiken voor zowel je vloer als de muur. Een ideaal materiaal voor eenvoudige isolatie.

   

  EPS-parels

  Een ander isolatiemateriaal wat veel gebruikt wordt zijn EPS-parels. Dit materiaal is relatief eenvoudig te installeren en wordt ook vaak gebruikt om moeilijk bereikbare ruimtes te vullen. Het is daarmee zeer effectief voor kruipruimtes, vloeren, muren en daken. 

  EPS-parels is een isolatiemateriaal dat bestaat uit kleine, witte parels van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Deze isolatiemethode heeft ook een hoge thermische weerstand en kan daarmee warmte en kou goed vasthouden. EPS-parels zijn vochtbestendig en rotten niet, daarom zijn ze zeer geschikt voor in de kruipruimte en vloer. 

  Het gebruik van EPS-parels wordt meestal gedaan voor plekken die moeilijk te bereiken zijn. Daarom is het veel geschikter om aan te brengen in een kleine kruipruimte dan bijvoorbeeld glaswol. Een van de grote voordelen is dat het vochtbestendig is en niet rot. Wel zo fijn.

   

  Foam

  Isoleren met Foam is een eenvoudige en snelle manier voor het isoleren van je woning. Foam is waterdicht en kan vocht en schimmelvorming voorkomen. Wel kan isoleren met Foam een tikkeltje duurder zijn dan de andere isolatiematerialen. 

  Isoleren met Foam gebeurd meestal door gespoten polyurethaanschuim in de muur te spuiten. Het schuim wordt aangebracht als een vloeistof en breidt zich vervolgens uit tot een solide schuimlaag. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren en plafonds. 

  Een groot voordeel van Foam is dat het ook heel geschikt is voor na-isolatie. Er wordt dan een laag Foam over het bestaande isolatiemateriaal gespoten waardoor je de isolatiewaarde weer verhoogt. Wel is isoleren met Foam over het algemeen iets duurder dan de andere isolatiematerialen.

   
  Biologische isolatiematerialen
  Biologische isolatiematerialen hebben een uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen. Hierdoor houden ze warmte en kou effectief vast wanneer het moet en houden ze geluid van de straat buiten. 

  Biologische isolatiematerialen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hennep, vlas, schapenwol en katoen. Deze materialen zijn hernieuwbaar en duurzaam, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn voor isolatie. Welk materiaal geschikt is voor jou hangt ervan af wat je wilt isoleren. 

  Deze isolatiematerialen zijn ademend en vochtregulerend. Hierdoor bieden ze een gezonde en comfortabele leefomgeving. Deze materialen kunnen wel duurder zijn dan traditionele isolatiematerialen. Ook hebben ze mogelijk extra bescherming nodig tegen ongedierte.

   
  Conclusie
  Alle vier bovenstaande isolatiematerialen hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Glaswol is een betaalbare en duurzame optie die in verschillende toepassingen kan worden gebruikt. EPS-parels zijn ideaal voor het isoleren van moeilijk bereikbare ruimtes en zijn vochtbestendig. Foam isolatie biedt uitstekende isolatiewaarden en kan vocht en schimmelvorming tegen gaan. Wil je gebruik maken van een duurzaam isolatiemateriaal? Dan zijn biologische isolatiematerialen echt iets voor jou.

  Kortom, wat wil je graag met je isolatie? Alle vier de materialen hebben hun eigen eigenschappen en voor-en nadelen. Het is dus afhankelijk van wat jij zoekt en welke daar het beste bij past. Hulp nodig met deze zoektocht? Schakel onze adviseurs in en dan gaan we samen kijken welk isolatiemateriaal het beste past bij jou.

  09mrt