• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Zijn kunststof kozijnen geschikt voor monumentale panden?

  • 05/05/2024

  Monumentale panden zijn waardevolle stukjes van onze geschiedenis, die het verdienen om met respect behandeld te worden. Bij renovatie of restauratie is het belangrijk om materialen te gebruiken die passen bij de stijl en uitstraling van het pand. Kunststof kozijnen zijn een populaire keuze voor renovatieprojecten, maar zijn ze ook geschikt voor monumentale panden? In dit artikel gaan we wat dieper in op de uitdagingen die kunststof kozijnen met zich meebrengen, maar vertellen wij ook wat meer over de voordelen van kunststof kozijnen. Hopelijk kun jij zo de juiste afweging maken!

  content_image

  De uitdagingen

  Er zijn verschillende redenen waarom er problemen zijn verbonden aan het gebruik van kunststof kozijnen in een monumentaal pand.

  • Authenticiteit
  • Uitstraling
  • Duurzaamheid
  • Regels en voorschriften

   

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  De voordelen

  Ondanks de uitdagingen, zijn er ook veel goede redenen te noemen om voor kunststof kozijnen te kiezen bij de renovatie van een monumentaal pand. Elk monumentaal pand is uniek, en dus kan het ook niet anders dan dat de omstandigheden van elke renovatie ook verschillen. Er is dus geen reden om het gebruik van kunststof kozijnen bij het renoveren van een monumentaal pand gelijk af te schrijven.

  • De stijl van het pand
  • Het budget
  • Duurzaamheid
  • Regels en voorschriften

   

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  content_image

  De uitdagingen van het gebruik van kunststof kozijnen in monumentale panden

  Het laten plaatsen van kunststof kozijnen in een monumentaal pand kan soms best voor wat uitdaging zorgen. Hoe dit precies zit, leggen we je graag aan de hand van een aantal factoren uit.

  Authenticiteit

  Monumentale panden hebben vaak authentieke kenmerken die behouden moeten blijven. Kunststof kozijnen wijken in de meeste gevallen af van de originele materialen die gebruikt zijn. Bij oudere gebouwen bestaan de kozijnen namelijk meestal nog uit hout. Als deze kozijnen met kunststof vervangen worden, kan dat de historische waarde van het pand verminderen. De moderne uitstraling van kunststof gaat vaak niet heel goed samen met de klassieke architectuur van een monument.

  Uitstraling

  De uitstraling van een monumentaal pand is vaak uniek en bepalend voor het karakter van het gebouw. Kunststof kozijnen hebben nu eenmaal een andere uitstraling dan de iconische en traditionele houten kozijnen, wat kan leiden tot een minder authentiek beeld. Hoewel kunststof kozijnen in veel soorten en kleuren beschikbaar zijn, blijft het altijd een uitdaging om de originele uitstraling exact na te bootsen.

  Duurzaamheid

  Kunststof kozijnen staan bekend om hun duurzaamheid, maar bij monumentale panden heeft dit zowel een positieve als een negatieve kant. Enerzijds zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm en gaan ze lang mee zonder te beschadigen, wat natuurlijk goed is. Anderzijds zijn veel monumentale panden bekend om hun leeftijd. Een kunststof kozijn gaat direct in tegen het beeld van een pand dat al eeuwenlang meegaat, en kan dus gezien worden als een non-traditionele toevoeging aan het gebouw.

  Regels en voorschriften

  Om monumentale panden zo veel mogelijk in hun originele staat te kunnen bewaren, gelden er vaak strikte regels en voorschriften. Je hebt dus zomaar kans dat niet alle kunststof kozijnen goedgekeurd worden voor het gebruik in een monumentaal pand. Er moeten vaak speciale vergunningen aangevraagd worden, wat flink wat tijd in beslag kan nemen. Daarnaast zullen de kozijnen aan specifieke eisen moeten voldoen om de historische waarde te waarborgen.

  De reden om te kiezen voor kunststof kozijnen bij een monumentaal pand

  Monumentale panden stellen unieke uitdagingen tijdens renovatie, maar bieden ook kansen om moderne materialen te integreren met klassieke schoonheid. Kunststof kozijnen, vaak ten onrechte afgeschreven in deze context, kunnen verrassend goed passen en zelfs voordelen opleveren. Daarom hebben we de belangrijkste reden om te kiezen voor kunststof kozijnen bij een monumentaal pand voor je op een rijtje gezet.

  De stijl van het pand

  Zoals eerder genoemd zijn kunststof kozijnen tegenwoordig in veel stijlen en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kunnen kunststof kozijnen het pand dus ook juist ten goede komen! Door zorgvuldig te kijken welke stijl er potentieel bij het gebouw zou kunnen passen, kom je misschien wel tot een keuze die goed past bij de uitstraling van het monumentale pand. Er zijn zelfs kunststof kozijnen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn om eruit te zien als hout. Zo ben je ervan verzekerd dat het authentieke uiterlijk van het gebouw behouden blijft.

  Het budget

  Het renoveren van monumentale panden kan een dure aangelegenheid zijn. Als we kijken naar het verschil tussen houten en kunststof kozijnen, dan is kunststof een stuk voordeliger op lange termijn, zowel om aan te schaffen als om te onderhouden. Door een kleine concessie te doen kan er dus een groot verschil worden gemaakt voor het totale renovatiebudget! Daarnaast zijn er ook veel verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van monumentale panden. 

  Duurzamer en dus minder energieverbruik

  Kunststof kozijnen hebben een uitstekende isolatie, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Monumentale panden zijn natuurlijk bedoeld om onze geschiedenis te behouden, maar op gebied van het klimaat is het juist mooi als ook deze panden zich verder ontwikkelen. Door te kiezen voor kunststof kozijnen ben je verzekerd van verminderde stookkosten. Denk hierbij aan tocht langs de kozijnen of condens aan de binnenkant van het raam.

  De regels en voorschriften

  Hoewel er dus strenge regels zijn, is het zeker wel mogelijk om kunststof kozijnen te laten goedkeuren voor gebruik in monumentale panden. Door samen te werken met een specialist die ervaring heeft met monumentale panden, kun je ervoor zorgen dat de kozijnen aan alle eisen voldoen en de nodige vergunningen zonder al te veel moeite verkregen kunnen worden.

  Kijk wat we voor jou kunnen betekenen

  Direct Verduurzamen komt graag langs om jouw situatie te bespreken, en te kijken naar de mogelijkheden. Wij werken uitsluitend met het A-merk VEKA, dat staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Dankzij onze eigen fabricage en montage kunnen wij de beste service garanderen. Doordat wij een landelijke dekking hebben en geen aanbetaling vragen, ben je bij ons altijd verzekerd van tevredenheid. Het is ook een optie om je kunststof kozijnen per maand te betalen en gebruik te maken van ons gratis financieringsplan. Dit biedt je de mogelijkheid om je kunststof kozijnen per maand te betalen bijvoorbeeld.

  Bij Direct Verduurzamen is ons doel om je volledig te ontzorgen. Wij regelen alles, van subsidieaanvragen tot de plaatsing van de kozijnen. Subsidies die wij kunnen aanvragen zijn bijvoorbeeld de ISDE subsidie, SVOH subsidie, Dumava subsidie en de SVVE subsidie (voorheen SEEH). Daarnaast bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van de energiebespaarlening van het Warmtefonds. Dit initiatief van de overheid stelt klanten in staat om 0% rente te betalen bij een verzamelinkomen tot 60.000 euro per jaar.  De volledige aanvraag wordt door ons gedaan, zodat je hier geen omkijken naar hebt.

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw monumentale pand? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Ons team van experts staat klaar om samen met jou te kijken naar de beste oplossing. Of het nu gaat om kunststof kozijnen, isolatie of andere verduurzamingsmaatregelen, bij Direct Verduurzamen ben je aan het juiste adres.

  Met onze uitgebreide ervaring en expertise zorgen wij ervoor dat jouw monumentale pand met respect en zorg wordt behandeld, terwijl je wel de voordelen van moderne kunststof kozijnen hebt. Neem vandaag nog contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

  Gratis adviesgesprek plannen?

   Tags :

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek? Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.