• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Wat is het verschil tussen houten en kunststof kozijnen

  • 02/05/2024

  Twijfel je al een tijdje over nieuwe kozijnen en wil je graag het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen weten? Dan zit je bij Direct Verduurzamen helemaal goed! Bij het kiezen tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen zijn er een paar verschillende dingen om rekening mee te houden. Beide materialen hebben namelijk zo hun pluspunten en minpunten! Kunststof kozijnen worden steeds populairder, maar houten kozijnen kunnen een natuurlijke touch aan het uiterlijk van het huis toevoegen. Hoewel als we kijken naar de verschillende kleuren en ook patronen waarin onze VEKA kozijnen verkrijgbaar zijn, dan is het nagenoeg niet van echt hout te onderscheiden. Om je een idee te geven welke verschillen er tussen kunststof kozijnen en hout zijn, hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

  content_image

  Kunststof kozijnen

  Laten we beginnen met kunststof kozijnen. Door hun vele voordelen hebben kunststof kozijnen een flinke voorsprong. Kort samengevat zijn ze duurzaam, vergen ze weinig onderhoud en zijn ze een goede investering voor de lange termijn, maar we zullen elk punt ook even iets uitgebreider bespreken.

  • Duurzaamheid
  • Onderhoudsarm
  • Prijs
  • Isolatie
  • Veiligheid

   

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  Houten kozijnen

  Houten kozijnen hebben een rustieke uitstraling, waardoor ze voor veel mensen toch aantrekkelijk zijn. Ze passen dan ook goed bij oude, klassieke huizen. Op een praktisch niveau vragen houten kozijnen echter wel wat meer aandacht en zorg dan kunststof kozijnen.

  • Vergen meer onderhoud
  • Uiteindelijk duurder in prijs
  • Gevoeligheid voor vocht
  • Inbraakgevoeligheid

   

  Gratis adviesgesprek plannen?

  content_image

  Hoe zit het met kunststof kozijnen?

  Als we kijken naar de vele voordelen en dus ook de verschillende tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen, dan zien we dat kunststof niet alleen steeds populairder wordt, maar ook de nodige voordelen heeft ten opzichte van hout. Welke dat vertellen we je nu.

  Duurzaamheid

  Kunststof kozijnen staan bekend om hun lange levensduur. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en blijven jarenlang mooi. Hierdoor hoef je de kozijnen minder vaak te vervangen, wat niet alleen fijn is qua kosten, maar ook beter is voor het milieu! Een kozijn dat van kunststof gemaakt is gaat niet rotten of verkleuren, zelfs niet na jarenlange blootstelling aan zon en regen.

  Onderhoudsarm

  Eén van de grootste pluspunten van kunststof kozijnen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Als je ze een keer per jaar schoonmaakt met een doekje en wat warm water, dan is dat vaak al voldoende. Vanwege het materiaal hoef je de kozijnen nooit te schuren of te schilderen, wat je veel tijd en geld bespaart. Al in al maakt dit kunststof kozijnen dus erg gebruiksvriendelijk.

  Prijs

  Hoewel kunststof kozijnen soms duurder lijken vanwege de aankoopprijs, zijn ze op de lange termijn juist voordeliger. Door het minimale onderhoud en de lange levensduur bespaar je over de jaren heen flink veel geld. Je hoeft de kozijnen niet steeds te schilderen of te repareren, wat bij houten kozijnen wel constant nodig is. Logisch dus dat kunststof kozijnen op de lange termijn vaak goedkoper uitvallen.

  Isolatie

  Kunststof kozijnen hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Ze houden de warmte binnen en de kou buiten, waardoor je de kachel in de winter minder vaak omhoog hoeft te draaien. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar ook voor een lagere energierekening. Daarnaast zorgen kunststof kozijnen ook nog eens voor geluidsisolatie, wat prettig kan zijn als je bijvoorbeeld langs een drukke weg woont.

  Veiligheid

  Kunststof kozijnen bieden een hoop extra veiligheid. Ze zijn stevig en moeilijk open te breken, vooral als je ze van goede sloten voorziet. Hierdoor zullen inbrekers wel twee keer nadenken voordat ze proberen het raam open te breken! Door na te denken over hoeveel veiligheid de kozijnen te bieden hebben, kun je ‘s nachts sneller met een gerust hart naar bed gaan.

  Hoe zit het met houten kozijnen?

  Hetzelfde wat we voor kunststof kozijnen hebben gedaan, gaan we ook doen voor houten kozijnen. Let dus goed op!

  Onderhoud

  Houten kozijnen vereisen regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat ze in een goede staat blijven. Om de paar jaar moeten ze op z’n minst geschuurd en gelakt worden. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten of er minder mooi uit gaat zien. Dit onderhoud kost tijd en geld, maar zorgt er wel voor dat je kozijnen langer meegaan.

  Prijs

  Op de lange termijn kunnen houten kozijnen duurder uitvallen dan kozijnen van kunststof. Dit komt deels door het intensieve onderhoud en deels door de kortere levensduur. Hout is gevoeliger voor het weer buiten, en moet vaker vervangen worden dan kunststof. Daarom kunnen de kosten zich op de lange termijn flink gaan opstapelen!

  Gevoeligheid voor vocht

  Hout is van nature gevoelig voor vocht. Als het niet goed onderhouden wordt, kan het gaan rotten of kromtrekken. Dit kan leiden tot extra kosten, vanwege een nodige reparatie of vervanging. Om dit te voorkomen, is het regelmatig onderhoud heel belangrijk. Houten kozijnen hebben dus meer aandacht nodig dan hun kunststoffen tegenhanger. Ook kun je te maken krijgen met tocht langs de kozijnen omdat er naden en kieren kunnen gaan ontstaan doordat het hout ‘werkt’.

  Inbraakgevoeligheid

  Houten kozijnen zijn over het algemeen minder stevig dan kozijnen van kunststof. Dit maakt ze gevoeliger voor inbrekers. Extra beveiliging, zoals goede sloten, kan dit probleem deels oplossen, maar kunststof kozijnen bieden door de kracht van hun materiaal vrijwel altijd een betere veiligheid. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij je keuze.

  Hoe maak je de juiste keuze?

  De keuze tussen kunststof en houten kozijnen hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Denk aan de stijl van je huis, hoeveel tijd en geld je wilt besteden aan het onderhoud, en je budget. Kunststof kozijnen zijn ideaal als je een duurzame, onderhoudsarme en voordelige optie zoekt voor de lange termijn. Houten kozijnen zijn aantrekkelijk als je houdt van een natuurlijke uitstraling en bereid bent om tijd en moeite in het onderhoud te steken. 

  Vrijblijvend adviesgesprek op maat

  Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uit welke kozijnen het beste bij je passen? Dat is heel begrijpelijk. Onze experts van Direct Verduurzamen komen graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Je kunt zo in overleg alle mogelijkheden bespreken, en samen kijken wat het beste bij jouw situatie past. Wist je bijvoorbeeld dat we ook isolatie aanbieden? Zo kun je in één keer je hele huis verduurzamen. Wij regelen alles voor je, van het aanvragen van subsidies tot de plaatsing van je nieuwe kozijnen.

  Direct Verduurzamen werkt uitsluitend met de kwalitatieve kunststof kozijnen van VEKA. Dit betekent kwaliteit en duurzaamheid. We fabriceren en monteren zelf, bieden landelijke dekking, en vragen geen aanbetaling. Je betaalt bij ons pas als je tevreden bent! Je kunt je kozijnen zelfs per maand betalen, met behulp ons gratis financieringsplan. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Energiebespaarlening via het Warmtefonds, waar je bij een verzamelinkomen tot 60.000 euro per jaar 0% rente betaalt. Ook hier regelen wij de volledige aanvraag voor je, zodat je nergens naar om hoeft te kijken.

   Tags :

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek? Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.