• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Tocht langs kozijnen oplossen? Dat doe je met onze handige tips!

  • 21/03/2024

  Heb jij last van tocht langs de kozijnen? Dan is het belangrijk de oorzaak zo snel mogelijk op te sporen en het probleem te verhelpen waar mogelijk. In sommige gevallen is het enkel een naad of kier die dichtgemaakt moet worden, maar wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld rotte kozijnen, dan is de kans groot dat je kozijnen toe zijn aan vervanging. Tocht langs kozijnen kan voor enorme problemen zorgen. Niet alleen wordt het er een stuk minder aangenaam van, maar er zijn verschillende gezondheidsrisico’s waar je mee te maken kunt krijgen. Zo kan tocht langs de kozijnen leiden tot koudeval, maar ook voor vochtproblemen zorgen en uiteindelijk zelfs tot schimmelgroei. Om dit te voorkomen is het zaak het probleem zo snel mogelijk op te lossen! Hoe je dit doet, leggen we je stap voor stap uit.

  content_image

  De oorzaken van tocht langs de kozijnen

  We staan er lang niet altijd bij stil, maar de kans dat ook jij met een wat oudere woning en houten kozijnen die minimaal 10 tot 15 jaar oud zijn, op bepaalde plekken in je woning last hebt van tocht, die is vrij groot. Omdat we het vaak niet eens direct doorhebben, is het ook helemaal niet gek dat het probleem maanden of zelfs jaren blijft zitten. Tijd dus voor actie! Allereerst is het goed om de oorzaken van tocht langs de kozijnen verder uit te lichten, zodat je een idee hebt in welke hoek je het moet zoeken. We hoeven je namelijk niet uit te leggen dat de kans op een rotte kitrand vrij groot is op het moment dat er al jaren geen onderhoud is gepleegd.

  • Slechte afdichting
  • Verouderde kozijnen
  • Verkeerde montage

   

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  Tocht langs kozijnen opsporen

  Nu je weet welke redenen er aan ten grondslag liggen, is het ook goed om te weten hoe je toch langs de kozijnen kunt opsporen. Dit is namelijk wel belangrijk om het probleem uiteindelijk te kunnen verhelpen. Daarom hebben we een aantal eenvoudige tips, die je kunnen helpen bij het opsporen van tocht.

  • Controleer naden en kieren
  • Temperatuurverschillen voelen
  • Condensatie controleren

   

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  content_image

  Hoe ontstaat toch langs de kozijnen?

  Zoals eerder genoemd, zijn er een drietal redenen die hier vaak aan ten grondslag liggen. Deze 3 zullen we hieronder verder toelichten:

  Slechte afdichting

  De nummer één oorzaak van tocht langs de kozijnen, is vaak het hebben van naden en kieren rondom de kozijnen. Door deze naden en kieren kan de tocht natuurlijk ontzettend gemakkelijk naar binnen sluipen, met alle gevolgen van dien. Als het gaat om het raam aan de andere kant van de woonkamer, kan het zomaar zijn dat je het helemaal niet merkt. De reden dat we het vaak merken, is omdat we te maken krijgen met vochtige ramen, een hogere energierekening en eventueel zelfs beginnende vorming van schimmel. Hoe we dit kunnen oplossen, vertellen we je straks!

  Verouderde kozijnen

  Wanneer je houten kozijnen hebt, dan is het ontzettend belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Door ze iedere 5 tot 7 jaar de schuren en opnieuw in de lak te zetten, zorg je ervoor dat tocht en vocht niet naar binnen kunnen komen. Toch zien we dat dit lang niet altijd gebeurt, met versleten en rubbers en verflagen tot gevolg. Dit biedt toch en ook vocht volledig vrij baan om naar binnen te kunnen glippen, waardoor je te maken krijgt met tocht langs de kozijnen.

  Verkeerde montage

  Je gaat er niet van uit, maar het kan altijd voorkomen dat de kozijn niet op de juiste manier zijn gemonteerd. Een kleine afwijking kan namelijk al zorgen voor een naad of kier, waardoor het enorm gaat tochten. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een ervaren partij met de nodige ervaring en positieve reviews. Daarom staan wij bij Direct Verduurzamen voor kunststof kozijnen van hoogwaardige kwaliteit en bieden wij na plaatsing maar liefst 20 jaar garantie.

  Hoe vind je tocht langs je kozijnen?

  De reden zijn inmiddels wel duidelijk. Tijd dus om eens te kijken hoe je erachter kunt komen of ook jij te maken hebt met tocht langs je kozijnen. Dit hoeft namelijk echt niet altijd om achterstallig onderhoud te gaan, maar kan ook gewoon pure pech zijn. Stel dat je een bestaande woning koopt, waar al jaren eigenlijk niets meer is gedaan aan onderhoud, dan is het niet vreemd dat de kozijnen bijvoorbeeld rot zijn en je op bepaalde plekken te maken krijgt met tocht.

  Controleer naden en kieren

  Op het moment dat je op een effectieve manier wilt zien of je last hebt van naden en kieren en dus uiteindelijk tocht langs je kozijn, dan kan dit ontzettend gemakkelijk en snel met een kaars. Door met een kaars langs het kozijn te gaan, kun je direct zien waar er toch doorheen komt. De vlam zal in het ergste geval uitgaan en anders extra bewegen.

  Temperatuurverschillen voelen

  Nu snappen we heel goed dat een kaars misschien niet de ideale manier is om toch langs het kozijn op te sporten. Gelukkig kan het ook anders en dat is heel eenvoudig met je hand. Door met je hand langs het kozijn te voelen, merk je meteen waar koude lucht binnenkomt. Handig is dan alleen wel dat je je hand bijvoorbeeld even iets vochtig maakt, zodat je het nog beter kan voelen.

  Condensatie controleren

  Heb je te maken met condens aan de binnenkant van je raam? Dan kan het heel goed zijn dat dit komt doordat je last hebt van tocht. Alhoewel dit niet altijd de oorzaak hoeft te zijn van condens en het ook gewoon slechte ventilatie kan zijn, is dit wel iets om te controleren.

  Tocht langs kozijnen oplossen

  Het uiteindelijke doel is het oplossen van het probleem. Zoals we je eerder hebben vertelt, kan tocht langs kozijnen zorgen voor ontzettend veel problemen, die ook serieus je gezondheid in gevaar kunnen brengen op het moment dat je hier niets aan doet. Daarom hebben we uiteraard ook een aantal manieren voor je, waarmee je de tocht langs de kozijnen op kunt lossen.

  Dichten van naden en kieren

  De eerste stap bij het verhelpen van tocht is het dichten van naden en kieren. Dit kun je op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld kit te gebruiken of een tochtband in het geval van bijvoorbeeld de voordeur. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit vaak een korte termijn oplossing is en alleen kan bij kleine naden en kieren van ongeveer 1 tot 5 millimeter. Worden de naden groter, dan is dit vaak niet meer genoeg om de tocht blijvend buiten de deur te houden.

  Vervangen van je kozijnen

  Vroeg of laat komt er een moment waarop je kozijnen aan vervanging toe zijn. Hoe goed je ook je best hebt gedaan ze te onderhouden, houten kozijn hebben nu eenmaal een beperkte levensduur. Door te investeren in kunststof kozijn, zul je niet alleen direct alle tocht problemen verhelpen, maar ook je wooncomfort enorm verhogen, weten we uit eigen ervaring. Daarbij heb je in de meeste gevallen vaak ook nog recht op subsidies en kun je zelfs de volledige investering financieren tegen een scherpe rente die onder bepaalde voorwaarden begint bij 0 procent.

   Tags :

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek? Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.