• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Kunnen kunststof kozijnen worden geschilderd?

  • 26/06/2024

  Kunststof is een populaire keuze bij het kiezen van een materiaal voor veel onderdelen van een huis, waaronder kozijnen. Niemand heeft zin in rottende kozijnen waar naarmate van tijd de verf van af blakert. Veel mensen kiezen daarom voor kunststof kozijnen. Dat heeft verschillende redenen. Zo is kunststof duurzaam en onderhoudsarm. Kunststof is namelijk vochtbestendig, waardoor er geen vochtproblemen, schimmels en rot kunnen ontstaan. Daardoor blijft het materiaal mooi en hoeft het voor gebruik niet geschilderd te worden, zoals bij hout wel het geval is. Als je kiest voor kunststof kozijnen, gaan de kozijnen hoogstwaarschijnlijk de rest van je leven mee.

  Het enige wat je zo nu en dan moet doen, is een vochtig doekje over de kozijnen halen. Kunststof is bovendien een materiaal dat makkelijk te recyclen is. Het is ook isolerend en bevordert een aangenaam klimaat in huis. Zelfs brandveiligheid hoeft geen probleem te zijn, want kunststof kozijnen worden tegenwoordig geproduceerd met brandvertragende middelen. Maar dat kunststof niet geschilderd hoeft te worden, betekent niet dat het niet kan.

  content_image

  Waarom zou je kunststof kozijnen schilderen?

  Kunststof is een veelzijdig materiaal, door de verschillende kleuren en stijlen waar je uit kunt kiezen. Maar dat laatste wil nog weleens argwaan wekken. Sommige mensen vinden het maar niks om uit een selectie kleuren te moeten kiezen en gaan liever zelf met de verfkwast aan de slag. Deze groep mensen vraagt zich waarschijnlijk nu af: kunnen kunststof kozijnen worden geschilderd? In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt en geven we extra tips voor het mooiste resultaat. Direct weten welke mogelijkheden er zijn als het gaat om het vervangen van je huidige kozijnen? Dat kan natuurlijk ook! Plan dan vrijblijvend een afspraak via onderstaande knop.

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  Kies voor kunststof kozijnen van VEKA

  Veel mensen overwegen hun kozijnen te schilderen om ze een opfrisbeurt te geven. Maar wist je dat er een betere oplossing is? Met VEKA kunststof kozijnen hoef je nooit meer te schilderen! Wil jij weten welke mogelijkheden er zijn? Plan dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek op maat in me één van onze adviseurs bij je thuis.

  Vrijblijvend advies op maat

  content_image

  Redenen om je kunststof kozijnen te schilderen

  We kunnen ontzettend veel redenen bedenken waarom je je kunststof kozijnen wilt (laten) schilderen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van, waar wij van vinden, de belangrijkste redenen om hier eens overna te denken.

  Verandering van uitstraling

  Een van de voordelen van kunststof is dat het altijd direct klaar voor gebruik is en niet meer geschilderd hoeft te worden. Voor wie wel graag een kleurtje of een stijl aanbrengt, zijn er verschillende kleuren en stijlen om uit te kiezen. Toch kan er de wens zijn om kunststof kozijnen te voorzien van een likje verf. Het kan bijvoorbeeld wenselijk zijn om de kleur en de stijl van de kozijnen te laten passen bij de rest van het interieur. Zo kiezen sommige mensen ervoor om de kozijnen in dezelfde kleur te schilderen als de muren. Zoals we al hebben benoemd, zijn er veel verschillende kleuren om uit te kiezen bij het plaatsen van kunststof kozijnen. Maar het kan natuurlijk dat je muur een kleur verf heeft die niet genoeg lijkt op de kleuren waar je uit kunt kiezen bij kunststof kozijnen. Het veranderen van de uitstraling van kunststof kozijnen is dus een reden om ze te schilderen. 

  Bescherming

  Een laag verf geeft ook een extra beschermlaag aan de kozijnen. Kunststof is van zichzelf al behoorlijk duurzaam, maar een extra laag verf biedt bescherming tegen regen en zon. Vooral op zonnige plekken van het huis kan het schilderen van kozijnen ervoor zorgen dat ze langer meegaan. 

  Verbergen van beschadigingen

  Daarnaast zou het kunnen dat een van de kozijnen in huis beschadigingen heeft opgelopen. Misschien zijn er strepen zichtbaar van het verschuiven met stoelen langs het kozijn of een andere vorm van beschadiging. Ook dat is een reden om kunststof kozijnen te schilderen. Een likje verf zorgt er dus voor dat je kozijnen er weer als nieuw uit gaan zien.

  Kan elk type kunststof kozijn worden geschilderd?

  In principe kunnen alle types kunststof kozijnen geschilderd worden, mits het op de juiste manier wordt gedaan en er de juiste materialen gebruikt worden. Dus ook PVC kozijnen, ABS kozijnen en Coated kozijnen kunnen worden geschilderd. 

  PVC kozijnen

  PVC kozijnen zijn de meest voorkomende soort kunststof kozijnen, omdat PVC een sterk en relatief goedkoop materiaal is. Om PVC kozijnen te kunnen schilderen, moet er wel eerst een PVC-primer aangebracht worden. Deze primer zorgt voor een goede hechting van de verf op het gladde PVC-oppervlak. 

  ABS kozijnen

  ABS is een iets duurder materiaal dan PVC, maar ook net iets sterker en meer bestand tegen krassen. Daarnaast verkleurt ABS minder snel. Om op ABS kozijnen te kunnen schilderen, moet er wederom een ABS-primer aangebracht worden. Deze is iets flexibeler dan de PVC-primer, omdat ABS meer kan uitzetten of krimpen door temperatuurverschillen. 

  Coated kozijnen

  Kozijnen met een coating noem je coated kozijnen en deze hebben dus een extra laag gekregen, zoals een coating van acryl of polyurethaan. Een coating zorgt voor een mooie glans en beschermt de kozijnen tegen vuil en verkleuring door zonlicht. Ook op kunststof kozijnen met een coating moet een speciale primer aangebracht worden.

  Hoe schilder je kunststof kozijnen?

  In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, hoeft het schilderen van kunststof kozijnen helemaal geen grote klus te zijn. Er zijn simpelweg een paar dingen waar je van tevoren aan moet denken en zoals bij alle huiselijke klussen moet je de benodigdheden in huis halen. Voordat je direct met de primer aan de slag gaat, moet er wel nog wat met de kunststof kozijnen gebeuren. Hieronder vind je een vierdelige stappenplan voor het beste resultaat.

  Stappenplan voor het schilderen van kunststof kozijnen:

  Reinigen

  Om kunststof kozijnen te schilderen, moet je de kozijnen eerst reinigen. Kies als reinigingsmiddel voor een ontvetter. Je gebruikt een kleine hoeveelheid en een grote hoeveelheid water en neemt de kozijnen hiermee af. Daarna neem je de kozijnen nog eens af met schoon water.

  Schuren

  Schuur de kozijnen lichtjes op met een schuurpapiertje om een glad oppervlak te creëren waar de primer en uiteindelijk ook de verf goed aan kunnen hechten. Verwijder vervolgens het stof met een zachte borstel of een microvezel doekje. Zorg er in ieder geval voor dat er nergens meer stof op de kozijnen zit, voordat je naar de volgende stap gaat.

  Primer

  Breng nu de primer aan. De primer zorgt ervoor dat de verf goed hecht en bevordert het eindresultaat. Om zo netjes mogelijk te werken, kun je de ramen en muren afplakken met schilderstape. Je moet wel even wachten met het aanbrengen van de verf, want ook de primer moet eerst goed drogen volgens de instructies van de fabrikant.

  Schilderen

  Ook de verf moet aangebracht worden volgens de instructies van de fabrikant, maar over het algemeen kan een kunststof kozijn wel twee lagen verf gebruiken. Laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Zo creëer je het mooiste en meest dekkende resultaat. Als de laatste laag droog is, kun je de schilderstape eraf halen en genieten van het resultaat!

   

  Tips bij het schilderen van kunststof kozijnen

  Om kunststof kozijnen te kunnen schilderen, moet je deze dus eerst schoonmaken, vervolgens even opschuren, dan een primer aanbrengen en dan voorzien van één of twee lagen verf. Maar we hebben nog een paar extra tips voor een mooi resultaat en een goed afgewerkte schilderklus. 

  Kies voor geschikte verf

  Kunststof is onderhoudsarm, dus het zou zonde zijn als je slechte verf gebruikt en na een tijdje opnieuw kan beginnen. Goedkope verf gaat namelijk sneller blakeren. Voor een verf die langdurig blijft zitten, kun je daarom het beste kiezen voor een verf van een A-merk.

  Schilder met droog weer en een normale temperatuur

  Vochtig weer of een te lage temperatuur zorgen ervoor dat de verf langzaam droogt. Maar ook volle zon is niet bevorderlijk voor een mooi resultaat. Het is dus verstandig om aan de slag te gaan als het niet te koud of te warm is en als er geen regen is voorspeld. 

  Draag bescherming

  Schuren en verven zijn beide niet schadelijk voor de gezondheid, vooral niet wanneer je buiten werkt. Toch is het prettig om bescherming als een stofmasker en oude kleding te dragen. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van je longen en je kleding niet beschadigt.

  Kom je er alsnog niet helemaal uit of heb je geen ervaring met klussen? Het schilderen van kunststof kozijnen hoeft niet moeilijk te zijn, maar bij Direct Verduurzamen staan we altijd klaar om de klus voor je te klaren. Naast plaatsing, bieden we ook adviezen en hulp bij het aanvragen van subsidies. Bovendien werken we uitsluitend met A-merk VEKA. Daarnaast profiteer je met een maandelijkse betaling van ons gratis financieringsplan. Voor meer informatie kun je terecht op onze website.

   

   Tags :

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek? Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.