• USP_image

   Het Isolatie Gilde gecertificeerd

  • USP_image

   Persoonlijke aanpak

  • USP_image

   Bespaar tijd en snel geregeld

 • burger_menu_icon

  Brandveiligheid van kunststof kozijnen hoe goed is deze?

  • 26/06/2024

  Brandveiligheid is een belangrijk aspect bij het ontwerpen en bouwen van woningen en gebouwen. Kunststof kozijnen worden steeds populairder, maar hoe zit het met de brandveiligheid van kunststof kozijnen eigenlijk? In dit artikel gaan we wat dieper in op de brandveiligheid van kunststof kozijnen, en geven we tips om je woning of bedrijfspand zo veilig mogelijk te maken.

  content_image

  Brandrisico’s van kunststof kozijnen

  Kunststof wordt gedefinieerd als een brandbaar materiaal, wat betekent dat het bij hoge temperaturen kan gaan smelten, of zelfs vlammen kan vatten. Wij snappen dat dit natuurlijk vragen oproept over hoe veilig kunststof kozijnen zijn in het geval van brand. Om die vraag te beantwoorden, kunnen we kijken naar de verschillende factoren die de brandveiligheid van kunststof kozijnen beïnvloeden. Wil jij weten wat wij voor je kunnen betekenen? Plan dan vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs bij je thuis.

  Hulp nodig? Plan een afspraak!

  Verschillende maatregelen die je kunt treffen

  Nu je weet welke factoren invloed hebben op het brandrisico van kunststof kozijnen, is het ook tijd om te kijken naar welke maatregelen je verder kunt nemen. Natuurlijk vertellen we je precies wat jij allemaal kunt doen om de brandveiligheid te verhogen, maar komen we ook graag langs om dit samen met je te bespreken.

  Vrijblijvend advies op maat

  content_image

  Welke risico’s zijn er als het gaat om de brandveiligheid?

  Wist je dat kunststof kozijnen steeds populairder worden vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid? Maar wij begrijpen ook dat veiligheid een belangrijk aspect is bij het kiezen van nieuwe kozijnen. Daarom bieden wij jou brandveilige kunststof kozijnen van hoogwaardige kwaliteit. Benieuwd naar hoe veilig deze kozijnen zijn in geval van brand? Lees dan verder!

  Het type kunststof

  Het type kunststof dat gebruikt wordt om het kozijn te maken, speelt een grote rol in de brandveiligheid. PVC (polyvinylchloride) is bijvoorbeeld een veelgebruikt materiaal voor kozijnen. PVC is minder brandbaar dan veel andere kunststoffen, maar ook dit materiaal kan nog steeds smelten en branden bij zeer hoge temperaturen. In het algemeen is het belangrijk om te weten welk type kunststof gebruikt wordt bij de productie van je kozijnen, zodat je je beter kunt voorbereiden op een eventuele brand.

  De dikte van de kozijnen

  Naast het materiaal is de dikte van de kunststof kozijnen ook een belangrijke factor voor de brandveiligheid. De standaard regel is dat dikkere kozijnen over het algemeen minder vatbaar voor brand zijn dan dunnere kozijnen. Dit komt doordat materiaal dat dikker is meer tijd nodig heeft om te branden en, in het geval van kunststof, te smelten. Hierdoor heb je bij een dikker kozijn dus meer tijd om te reageren in geval van brand. Hoewel sommige mensen het uiterlijk van dunne kozijnen mooier vinden, is het dus belangrijk dat je er enigszins op let dat de kozijnen dik genoeg zijn. Door goed op te letten kun je bij het plaatsen van nieuwe kozijnen meteen de brandveiligheid van je huis verbeteren. 

  De aanwezigheid van wapening

  Veel kunststof kozijnen bevatten stalen of aluminium wapening, voor extra sterkte en stabiliteit. Deze wapening kan echter ook bijdragen aan de brandveiligheid. Metaal smelt en brandt veel minder snel dan kunststof, waardoor de kozijnen langer intact blijven als er brand is. Controleer bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen dus ook even bij de leverancier of de kozijnen wel volledig gewapend zijn.

  De wijze van montage

  Of de kozijnen goed gemonteerd zijn, heeft natuurlijk ook invloed op hun brandveiligheid. Goed gemonteerde kozijnen sluiten beter af en voorkomen dat vlammen en rook zich sneller door het gebouw kunnen verspreiden. Ga na of jij jouw kozijnen hebt laten monteren door ervaren professionals, die weten hoe ze de brandveiligheid kunnen optimaliseren. Als je hier aan twijfelt, is het misschien tijd om je kozijnen te laten checken.

  Brandveiligheid van kunststof kozijnen verhogen

  Brandveiligheid is een belangrijk aspect bij het gebruik van kunststof kozijnen. Het is essentieel om de juiste maatregelen te nemen om de veiligheid in huis te waarborgen. Hieronder laten we zien hoe je de brandveiligheid van kunststof kozijnen kunt verhogen.

  Kies voor kunststof kozijnen met een hoge brandwerendheidsklasse

  Als je kunststof kozijnen aanschaft, kies dan voor kozijnen met een hoge brandwerendheidsklasse. Wij werken uitsluitend met VEKA, een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en brandveiligheid. Dit soort kozijnen zijn getest op hun brandwerendheid: ze moeten een minimale hoeveelheid tijd intact kunnen blijven in het geval van brand. Kunststof kozijnen die gecertificeerd zijn voldoen aan deze eis, waardoor je meer tijd hebt om te reageren als er brand ontstaat.

  Zorg voor een goede ventilatie

  Ook een goede ventilatie kan helpen om de verspreiding van rook en vlammen te beperken. Zorg ervoor dat je woning of bedrijfspand goed geventileerd is, vooral in ruimtes waarvan je weet dat er kunststof kozijnen aanwezig zijn. Dit kan de kans op brand verminderen, en de veiligheid van je gebouw verbeteren.

  Monteer brandmelders

  Brandmelders zijn verplicht in elk gebouw, ongeacht het type kozijnen. Zorg ervoor dat je voldoende brandmelders installeert en dat ze allemaal werken. Brandmelders geven je een vroege waarschuwing bij brand, waardoor je sneller kunt reageren en het risico op schade en letsel kan verminderen.

  Hang een brandblusser op

  Een brandblusser in huis of in je bedrijfspand hebben staan, is een andere effectieve maatregel om de algemene brandveiligheid te verhogen. Zorg ervoor dat je een goedgekeurde brandblusser hebt, waar je makkelijk en snel toegang tot hebt zodra het nodig is. Ook is het beter als je van tevoren al weet hoe je de brandblusser moet gebruiken, zodat je in geval van nood zonder twijfel in de actie kunt springen.

  Houd je kozijnen schoon en vrij van obstakels

  Houd je kunststof kozijnen schoon en vrij van obstakels zoals zware gordijnen en andere brandbare materialen. Dit vermindert de kans dat een brand zich via de kozijnen nog sneller kan verspreiden. Inspecteer je kozijnen eens in de zoveel tijd, en laat je kunststof kozijnen reinigen. Ook dit kan helpen om het brandrisico te verminderen.

  Vrijblijvend adviesgesprek op maat

  Wil je meer weten over de brandveiligheid van kunststof kozijnen of ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je woning? Direct Verduurzamen komt graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij werken uitsluitend met het A-merk VEKA en regelen alle delen van het proces voor je, van de aanvraag van subsidies tot de plaatsing van de kozijnen.


  Daarnaast kun je bij ons per maand betalen en bieden wij een gratis financieringsplan aan. Ook vertellen wij je hoe je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de energiebespaarlening van het Warmtefonds, waarbij je 0% rente over de kozijnen betaalt bij een verzamelinkomen tot 60.000 euro per jaar.

  Wij regelen de volledige aanvraag, zodat je hier geen omkijken naar hebt. Dit geldt ook voor het aanvragen van andere subsidies zoals de ISDE Subsidie, SVOH subsidie, Dumava Subsidie en SVVE Subsidie (voorheen SEEH).


  Kies voor veiligheid en kwaliteit met de kunststof kozijnen van Direct Verduurzamen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek op maat en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je woning of bedrijfspand veiliger te maken.

   Tags :

   Bel mij terug

   Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek? Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u graag terug.